RAKENNUSPROJEKTIT ALUSTA LOPPUUN
Rakentaminen – mitä se on? Se on määritelty Tilastokeskuksen määritelmän mukaan esimerkiksi käyttöomaisuuden luomisen, hallinnan, korjausrakentamisen tai laajentamisen (https://www.stat.fi/meta/kas/rakentaminen.html).
Rakentamista tapahtuu joka vuosi eri muodoissaan, sillä se on yksi tapa näyttää ulospäin kehitystyötä. Esimerkiksi julkisen sektorin tekemät rakennushankkeet näyttävät tavantallaajille kehitystyöltä, joka myöskin herättää mielipiteitä tarpeellisuudesta ja kannattavuudesta.
Rakentaminen näyttää useimmiten ohikulkijalle yksittäiseltä rakennustyömaalta, jossa erilaisiin suojavarusteisiin pukeutuneet työmiehet tekevät erilaisia työvaiheita. Välillä saatetaan heittää rentoa ja hauskaa ”läppää” tai muuten vain pilke silmäkulmassa tehdään töitä – rennon olosta työskentelyä kaikin puolin.
Onko se kuitenkaan niin rentoa kuin äkkiseltään saattaa saada vaikutelman?
Rakentamisen vaiheet
Rakentamisen voisi karkeasti jakaa kuuteen vaiheeseen:
- suunnittelu
- urakoitsijan valinta
- tontin maanrakennustyöt
- talon rakentaminen ja
- viimeistelytyöt, jonka jälkeen on
- lopputarkastus.
Jokainen vaihe kuitenkin sisältää enemmän kuin tuon itse käsitteen.
1) Suunnittelu sisältää budjetin, tontin sijainnin, talon koon ja materiaalien miettimistä.
2) Urakoitsijan valinnassa puolestaan valitset eri työvaiheille urakoitsijat kilpailuttamalla työvaiheita palveluntarjoajilla.
Vasta, kun urakoitsijat ovat tiedossa, voi aloittaa 3) tontin maanrakennustyöt ja 4) talon rakentamisen. Näihin sisältyy esimerkiksi tontin raivausta, rakennuselementtien pystytystä, putki- ja sähkötöitä, lattian valamista sekä väliseinien rakentamista. Osaa edellä mainituista voi tehdä rinnakkain, osan kanssa ei puolestaan voi tehdä juuri mitään rakennustöitä saman aikaisesti.
Lopuksi on 5) viimeistelytyöt edessä, jolloin tehdään valmiiksi esimerkiksi lattiat, keittiö, märkätilat ja useat muut loppuvaiheen työt. Näiden aikana alkaa hahmottua uuden kodin ilme, kun valitaan joka päivä näkyviä materiaaleja ja tehdään viimeistelyjä pieniin yksityiskohtiin. Näiden töiden jälkeen yleensä päästään 6) lopputarkastusvaiheeseen, ja tällöin tehdyt työt tarkastetaan kunnan toimesta.
Rakentamisen riskit ja haasteet
Jokainen vaihe sisältää erilaisia riskejä ja haasteita – myös sellaisia, joihin ei voi varautua etukäteen. Näiden kaikkien vaiheiden työtaakka saattaa olla yksittäiselle kuluttajalle raskasta, sillä useimmiten uuden kodin rakennuttajat käyvät omien palkkatöidensä lisäksi omalla rakennustyömaalla tekemässä töitä. Perinteisessä päivätyössä saatetaan tehdä töitä aamusta iltapäivään, minkä jälkeen mennään vielä omalle rakennustyömaalla tekemään töitä. Tämä vie aikaa perheeltä, harrastuksilta ja aiheuttaa stressiä sekä mahdollisesti uupumusta, joilla on vaikutusta omaan arkeen.
Talonrakentamisen aikataulu
Rakennusprojektit kestävät tyypillisesti noin vuoden verran – riippuen tietysti projektin koosta. Me RakKordissa helpotamme juuri teidän rakentamisesta haaveilevien arkea, sillä hoidamme puolestanne kaikki rakennusvaiheet, niiden kilpailutuksen ja koordinoimisen itse rakennustyömaalla.
Ota meihin yhteyttä, keskustellaan teidän tarpeestanne ja räätälöidään teille sopivin paketti.