MITÄ SINÄ HALUAISIT RAKENTAA?

Omakotitalo, mökki, autotalli, varasto vai jotain muuta? On olemassa paljon erilaisia vaihtoehtoja mitä kaikkea voi rakentaa ja kaikkia yhdistää se, että ne tulevat lähtökohtaisesti aina johonkin tarpeeseen. Rakentamista tapahtuu paljon ja sitä tapahtuu jatkuvasti.

Tässä blogitekstissä yritetäänkin hieman havainnollistaa, paljonko on rakennettu vuoden 2020 loppuun mennessä ja mitä kaikkea on rakennettu.

Tilastotietoa rakentamisesta

Suomessa kerätään rakennuskannasta tilastoa, joka käsittää paljon erilaisien rakennustyyppien rakennuskantaa. Tilasto, johon tässä paneudutaan, ei käsitä kuitenkaan kesämökkien tai maatalous- ja muita talousrakennuksia. Vuoden 2020 lopussa rakennuskanta on ollut 1,5 miljoonaa rakennusta, joista asuinrakennuksien osuus on 86 % ja loput 14 % on puolestaan muita kuin asuinrakennuksia (Tilastokeskus). Asumiseen tarvitaan tilaa ja tilastotkin sen kertovat. Vuosittainen rakennustahti vaihtelee eikä siihen paneuduta tämän blogitekstin myötä, vaan mahdollisesti jossain myöhemmässä bloggauksessa.

Asuinrakentaminen

Kaikista asuinrakennuksista noin 60 % on rakennettu vuonna 1970 tai sen jälkeen, ja kaikista omakoti- ja paritaloista 58 % on rakennettu vuonna 1970 tai sen jälkeen (Tilastokeskus). Toisin sanoen 42 % omakoti- ja paritaloista on rakennettu ennen vuotta 1970. Rakennuskanta on jo siis suhteellisen iäkästä, ja huomioitavana asiana on, että keskimäärin asuintalot ovat purkuhetkellä 58-vuotiaita – tosin näissäkin on eroja, sillä omakotitalot ovat keskimäärin 64-vuotiaita ja esimerkiksi rivitalot ovat keskimäärin vain 44-vuotiata purkuhetkellä (YLE).

Suurimpina syinä vanhojen rakennuksien purkamiseen on uudisrakentaminen ja rakennuksen huonontunut kunto. Tällöin vanhat rakennukset siirtyvät uuden tieltä pois ja tavoitteena on kehittää kyseistä aluetta.

Purkamista ja uudisrakentamista tapahtuu siispä vuosittain. Otsikon tavoin voisikin kysyä, mitä sinä haluaisit rakentaa. Vai haaveiletko kenties rakentamisesta, mutta et ole varma, miten pääsisit eteenpäin? Harvoin yksittäinen perhe, kotitalous tai ihminen rakentaa useita taloja tai muita rakennuksia, joten epävarmuus rakentamiseen liittyen on ymmärrettävää.

Lisäksi ajat muuttuvat ja ajan saatossa myöskin rakennustekniikat ja -tavat muuttuvat, joten kalliin rakentamisen lisäksi saattaa olla muitakin stressitekijöitä kuin pelkästään se, että pysyykö rakennusprojekti budjetissaan.

Ota yhteyttä!

Me RakKordissa pyrimme helpottamaan kaikkien asiakkaiden arkea vähentämällä rakennusprojektista syntyvää taakkaa. Hoidamme rakennusprojektisi alusta loppuun sinulle räätälöidyn kokonaispaketin puitteissa.

Jos et ole vielä varma, miten lähtisit eteenpäin oman rakennushaaveesi kanssa, voidaan keskustella siitä yhdessä lisää.

Jonne Koivumäki
Työpäällikkö, yrittäjä

Puhelin: +358 40 582 7738

Email: jonne.koivumaki@rakkord.fi

Kalle Toivonen
Toimitusjohtaja, yrittäjä

Puhelin: +358 400 520 432

Email: kalle.toivonen@rakkord.fi

Artikkelin lähteet:

Tilastokeskus: https://www.stat.fi/til/rakke/2020/rakke_2020_2021-05-27_kat_002_fi.html (viitattu 13.2.2022)

YLE: https://yle.fi/uutiset/3-7902786 (viitattu 13.2.2022)